Vergoedingen

In Nederland heb je de vrije keuze voor kraamzorg en dus ook de mogelijkheid te kiezen voor je eigen kraamverzorgende, vergoed door je eigen zorgverzekering. De kraamzorg, maar ook de intake en thuisbevallingen worden vergoed vanuit de basisverzekering. 

Tijdens de intake kijken we met het Landelijk Indicatie Protocol (LIP) op hoeveel uren kraamzorg je recht hebt. Gemiddeld is dit 45 uur bij flesvoeding en 49 uur bij borstvoeding, verdeeld over 8 dagen vanaf de dag van jouw bevalling. Samen overleggen hoe we dit het beste kunnen indelen. Zo kan het zijn dat je de eerste dagen wat meer hulp nodig hebt en in de loop van de week wat minder. Per dag kijken we naar de resterende uren en passen we aan waar nodig.

Als je in het ziekenhuis bevalt en je moet hier nog even blijven, heeft dit ook invloed op je uren. Het aantal dagen dat je in het ziekenhuis bent, worden afgetrokken van de kraamzorg. Één dag ziekenhuis, staat hierbij gelijk aan 6 uren kraamzorg.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer kraamzorg nodig hebt, bijvoorbeeld als jouw gezondheid of die van je kindje niet stabiel is. Dit gaat áltijd in overleg met de verloskundige, zij is en blijft namelijk verantwoordelijk voor jouw kraambed. Zij zal hiervoor tekenen.

Je hebt een wettelijke eigen bijdrage van €4,80 per uur voor de kraamzorg, dit is verplicht. Als je aanvullend of extra aanvullend verzekerd bent, is de kans groot dat je deze eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk vergoed krijgt. Bekijk hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar.

Vergoedingen Na-zorg

De zorg na de kraamweek wordt helaas niet vergoed.